top of page

Stress og stressreaksjoner

Stress er i utgangspunktet noe som til enhver tid er tilstede i livene våre. I en eller annen form er vi hele tiden påvirket av våre omgivelser, kroppen vår og egne tanker. De fleste tolererer varierende mengder stress godt, men dersom vi er utsatt for mye stress over lang tid, kan det medføre psykiske og kroppslige helsevansker.

Image by Anthony Tran

Hvorfor er temaet stress viktig?

Stress som tema er i seg selv viktig fordi det påvirker oss hele tiden i en eller annen form. Nesten alle sykdommer som ikke er smittsomme kan antas å ha en grad av stress som årsak. Vi skiller ofte medisinsk mellom akutt stress og langvarig stress, skjønt sannheten ofte er at vi har en grad av stress til en hver tid.

Hvorfor er temaet viktig

Jobb med ditt stressnivå

Screenshot 2022-03-23 at 08.55.59.png

Du har sikkert tenkt at stress mestring handler om å ta det litt mer ro, slappe av litt og puste en par ganger ekstra. Forskning viser imidlertid at stress takles best aktivt; dvs at du hjelper kroppen og hjernen til å mestre stress, slik at den ikke trenger å gjøre alt arbeidet alene.

På sidene finner metoder for kroppen din; trening, tøyning, mindfulness, søvn og metoder for sinnet ditt; emosjonsregulering, relasjon jobbing og utbrenthet i organisasjoner. Kikk på disse og se om det kan hjelpe deg å redusere stress i hverdagen din.   

Det er flere aktiviteter som har bevist effekt på stress
Trening

De fleste former for trening aktiverer kroppens vitale systemer på en effektiv måte. Hjerte, kretsløp lunger og muskelsystem blir kraftig stimulert. Hormonsystemet aktiveres også på en veldig positiv måte under trening. Når vi trener setter vi i gang normale fysiologiske prosesser og bringer kroppen inn i en mer normal situasjon og ut av ubalansen den ofte befinner seg i ved langvarig stress. Når vi gjentar dette lærer kroppen og hjernen hva som er normalt og slik kan vi med trening over tid normalisere stressnivået vi befinner oss i. Nedenfor kan du laste ned et enkelt treningsprogram, eller lese mer om forskjellige typer trening.

Tøying

Når vi bruker tøyningsøvelser og setter bindevevet i kroppen oppnår vi flere effekter. En effekt er at tøyningen i seg selv er med på å senke muskelspenning. Strekksensorer i musklene settes på strekk og effekten er at muskelspenningen senker seg. Dette føles ofte behagelig og vi slapper mer av. Samtidig er vi ofte mer bevisste på kroppen vår når vi tøyer og bevisstheten rundt pust øker også. Dette vil kunne bidra til at vi slapper mer av og føler oss mindre stresset. Nedenfor kan du laste ned et enkelt tøyningsprogram, eller lese mer om tøyninger og tøyningsformer. 

Mindfullness

Mindfulness bygger i utgangspunktet på noe grunnleggende menneskelig: å være oppmerksom på det som skjer her og nå både i oss og omkring oss. Den andre hovedkomponenten er å ha en holdning av aksept eller vennlighet til det vi erfarer. Målet med mindfulness er blant annet at man skal bli i bedre i stand til å møte egne tanker og følelser og hendelser som skjer rundt oss, uten å nødvendigvis la seg rive med. Dette vil føre til en reduksjon i stressnivå, både kroppslig og mentalt. På videoen under vil du kunne en mindfulness - øvelse og se om det passer for deg.

Gjennomfør en bodyscan her
Søvn

Søvn er livsviktig. Akkurat som mat og mosjon, er søvn viktig for at kroppen og hjernen skal fungere godt. Hvis vi sover for lite, får vi redusert konsentrasjonsevne og reaksjonstid. Lite søvn påvirker alle våre organer; hjerte, fordøyelsessystemet og vår evne til restitusjon. Lite søvn er en av de tingene som påvirker vår mentale helse mest, søvnmangel er blant annet nært knyttet til utbrenthet og depresjon. På videoen under vil du kunne en video om søvnvansker og tips i forhold til søvnvansker. Kanskje vil noen av rådene passe for deg?

Jobb med ditt stressnivå

Test ditt stressnivå

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a.

Relaterte temaer

Relaterte temaer

Andre ser også på disse temaene.

Emosjonsregulering

Utbrenthet

Relasjonsarbeid

Søvn

bottom of page